HTML

Blog cégmódosításról és cégadásvételről

Friss topikok

Címkék

Archívum

Nem kell törzstőkét emelnie, cégmódosítást szeretne 2014...

2013.08.12. 12:27 Gálusz Gábor

Jó hír azoknak, akik cégmódosítás előtt állnak: az új Ptk. hatálybalépése után kialakult bírói gyakorlat szerint, nem kell - a korábbi médianyilatkozatok ellenére - megemelni a kft-nek a törzstőkéjüket kötelezően 3 millió forintra.

A cégmódosítással kapcsolatban kialakult bírói gyakorlat szerint választhat minden kft: vagy áttér az új Ptk-ra és annak szabályait magáévá tesz így megemeli a törzstőkéjét legalább 3 millió forintra, vagy pedig marad a Gt. hatálya alatt, ez esetben is emelhet jegyzett tőkét, viszont nem köteles. Így minden cég maga határoz. Ezt persze nem lehet megtenni bármeddig: a végső határidő 2016. március 15-e, ettől az időponttól minden kft-nek az új Ptk-ra át kell térnie, és megemelt törzstőkével kell rendelkeznie. Aki ezt nem teszi meg az törvényességi felügyeleti eljárás alá kerül. Ennek során a céget felszólítják a jogszerű működésre, majd bírságolás következik, legvégső esetben pedig törölhetik a cégjegyzékből.

Törzstőke emelés történhet a tagok külső hozzájárulásával, pénzből vagy apportból, de arra is lehetőség van, hogy valaki a kft korábbi eredményeinek terhére emelje meg a törzstőkét.

Ha valaki nem tud törzstőkét emelni, mert mondjuk nincs akkora cégvagyon, nyereség, vagy külső magánvagyoni elem, pl. pénz, az úgy maradt a jogszerűség mezsgyéjén belül, ha átalakul olyan cégformára, amelynek tőkeszabályinak meg tud felelni, pl. átalakul bt-vé. Ha ezt sem teszi, még mindig végelszámolás keretei között megszüntetheti a céget, persze ennek feltétele, hogy a kft nem rendelkezzen tartozással senki felé, vagy ha rendelkezik, azt a végelszámolás alatt legkésőbb rendezzék, és kifuttassák.

Ha cégmódosítás és mindez kedvező áron 2014-ben, akkor azt megteheti megteheti kedvezményesen ezen a weboldalon keresztül is.

Szólj hozzá!